Panggillah Sahabatmu Dengan Nama

Satu hari,ketika kaki melangkah ke arah bangunan yang lain dari yang lain,terselisih dengan segerombolan manusia.

"Oit,engkau..bla..bla.."Sahabat di sebelah berkata,"Kesian kawan dia,macam tak der nama.Panggil oit je.."

"Sebab tu la P. Ramlee cakap bahasa menunjukkan bangsa."sampuk diriku.

Penggunaan oit,oi atau perkataan yang sama waktu dengannya amatlah ditengah dalam Islam kerana Islam itu sendiri telah pun menyediakan garis panduan yang betul dalam etika bersahabat.

Dan Allah berfirman :
"Hai orang-orang yang beriman, janganlah suatu kaum mengolok-olok kaum yang lain.Boleh jadi mereka yang diolok-olok lebih baik daripada mereka yang
mengolok-olok. Jangan pula para wanita mengolok-olok wanita-wanita lain. Boleh jadi wanita-wanita yang diolok-olok lebih baik daripada para wanita yang
mengolok-olok. Janganlah kalian mencela diri kalian sendiri. Jangan pula kalian
saling memanggil dengan gelar-gelar yang buruk. Seburuk-buruk panggilan ialah
(panggilan) yang buruk sesudah iman. Siapa saja yang yang tidak bertaubat, mereka itulah orang-orang yang zalim "(Al-Hujurat[49]: 11).

Dari ayat ini,dapat kita simpulkan bahawa etika bersahabat itu ada 3 perkara.

Pertama : Janganlah kita mengejek-ejek kaum/orang lain.Secara naluri,manusia memang tidak suka diejek dan perkara tersebut boleh menimbulkan kemarahan.

Kedua : Janganlah mencela saudara sendiri meskipun celaan itu ialah fakta.Biasanya,cela dan ejek ini berpangkal apabila orang yang mencela menganggap dirinya lebih sempurna berbanding dengan orang yang diejek,yang dianggap lebih rendah dan lebih buruk.Padahal,mana tahu,orang yang disangka lebih rendah itulah yang paling tinggi kedudukannya di hadapan ALLAH.

Ketiga : Janganlah memanggil saudaramu dengan panggilan yang tidak disukainya.Jadi,tanyalah sahabat anda panggilan apa yang patut digunakan untuk memanggilnya.

Rasulullah pernah bersabda:
Ada tiga perkara yang menggambarkan kecintaanmu kepada saudaramu: kamu
mengucapkan salam kepadanya ketika bertemu dengannya; meluaskan tempat untuknya dalam majlis; memanggilnya dengan nama yang paling disukainya (HR al-Hakim )

Oleh itu,sebagai ringkasan,ikutilah adab2 dalam pergaulan yang sememangnya amat berguna dalam kehidupan seharian kita.Kepada mereka yang 'diserempakkan' pada hari itu,moga2 kalian berubah.Ingat,mungkin sahabat anda tidak menyenangi panggilan itu biarpun dia tidak berkata apa-apa.Jadi,cara yang lebih selamat,panggillah dia dengan panggilan yang sedap didengar,ye!

Live your life to the fullest and you will get what you want!

1 comments:

little daie said...

the story behind my name...^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers