fatrah imtihan

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

fatrah imtihan hampir tamat
apa perasaan semua?

ayuh kita lihat kembali diari sebelum dan ketika peperiksaan

berusaha bersungguh2 mengharapkan yang terbaik
apa yang dibuat kadang2 melangkaui kemampuan

siapa sahaja sanggup bersengkang mata
menelaah topik2 yang dipelajari

tidak lupa ada juga yang mengorbankan waktu pulang
stay di kediaman untuk study beramai2

buku dibawa ke sana sini
hatta sambil menunggu makanan tiba di meja atau bas sampai
masih sempat membelek nota2 yang dibuat (tidak kira yg rela mahupun terpaksa)

yang paling tak menahan
ada juga kata2 ini
"selagi tak melangkahkan kaki ke dalam dewan peperiksaan, selagi itu masih ada ruang untuk menghafal formula yang diberikan"

itulah lumrah hidup seorang pelajar
gara2 fatrah imtihan, semuanya sanggup dilakukan
alhamdulillah jika kita tergolong dalam golongan ini
golongan yang mempercayai sunnatullah
bahawa kalau nak berjaya kena ada usaha
sama seperti keropok di bawah

keropok kalau nak kembang, kena ada minyak yang panas

namun teman2
fikirkan kembali
adakah kita usaha untuk mengetahui tahap penguasaan pelajaran kita
atau semata2 kerana takutkan "keGAGALan"?

berpeganglah dengan kata ini, "segala kepahitan dalam kehidupan akan menjadi manis jika segalanya dilakukan ikhlas kerana Allah"


makanan ini nampak macam keras tetapi..


...di dalamnya lembut dan manis! mmm,memang sedap

Jadi, masihkah kita berfikir?
"risaunyalah result nanti, tak taula dapat berapa, hari tu dah usaha tahap maximum, kalau tak dapat bagus jugak, memanglah........."

kawan2 jangan risau
pasal result ketepi dulu
kalau orang tanya macam mana exam hari tu,
jawablah;
"The only one that I know is, I've done my best, let Allah determine everything coz only Him, knows the best for me"

akhir kalam,
jumpa di FEM semester depan!!

..wassalam..

3 comments:

azni_1405 said...

salam,,
insya Allah,,kita semua jumpa FEM nanti..

moga2 bertambah lar bilangan bdk tac yg dapat anugerah dekan..
amin..

iman_insyirah said...

setiap apa yg kita lakukan adalah untuk keredhaanNya dan demi kemajuan ummah...bittaufiq wannajah...

miss s.e.r.e.n.i.t.y said...

segala yang dilakukan terasa indah bila segalanya diniatkan kerana Allah..

hanya kerana-Nya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers